En bit av vår vardag…

En bit av vår vardag…
12 september, 2022 Jonas
3 minuters läsning

Ibland är man med om saker som påverkar en utöver det vardagliga, när man arbetar med människor. Händelser, möten, berättelser som berör eller på annat sätt belyser att det är viktigt, det vi gör.

Vi skriver först och främst för att vi vill lyfta fram våra stjärnor, de som förändrar och påverkar, de som bryr sig och gör skillnad.

Mitt i juni blir vi uppringda. Det gäller en kvinna i Skåne. Personen som ringer är väninna till en kvinna som vi kan kalla Emma. Emma har redan personlig assistans men behöver hjälp av någon, omgående. Hon är rädd. Vi bokar ett möte samma vecka.

Emma och väninnan berättar om hur Emmas assistenter har behandlat henne. De har stulit hennes bank-ID, flera gånger, för att köpa saker och godkänna tidrapporter till Försäkringskassan. De hotar Emma, låter henne inte ha sina vänner på besök. De byter ut sig själva med andra personer. Emma har inte valt någon av assisterna själv – frågan är om hon ens valde bolaget själv, det verkar som att hon blivit överkörd i alla beslut i mer än ett års tid.

Emma är rädd. Handfallen. Hennes väninna är lika rädd hon – men något måste ju förändras. Hon berättar att assistenterna till och med nekade Emma att åka till sjukhuset tills hon var så illa däran att väninnan inte trodde hon skulle komma hem igen, när hon väl fick åka.

Bilden visar hur Tindras verksamhetschef är praktiskt behjälplig på plats hos Emma.

På bilden ser du Eva-Lotta, Tindras verksamhetschef. Hon tvättar och målar fönster hos Emma.

Vi tar över assistansen samma dag. Byter ut Emmas telefon och telefonnummer. Kontaktar den andra assistansanordnaren för att informera om att Emma önskar att framtida kontakt går genom Tindra. Assistenterna är inte välkomna. Vi polisanmäler, vi tar kontakt med IVO och med Försäkringskassan och gör skriftliga anmälningar.

Vi tillsätter schemat omgående – med trygga, duktiga assistenter och bara några veckor senare  ser Emmas liv annorlunda ut. Hennes hem är upprustat, med ommålat kök och rum, rent och fräscht. Hon har själv valt sina assistenter. Det är slut på alla hot och trakasserier.

Bilden visar en bit av ett hus, hur det såg ut före våra stjärnor kom på plats. En trasig vägg, en väldigt sliten ytterdörr.

Ett månader senare ser det ut så här istället. Emma mår bättre och har med hjälp av sina duktiga assistenter börjat komma iordning igen.

Carina, Bella, Victor, Paul, Håkan, Tobias – alla som varit med och slitit för att göra skillnad. Tack – för arbetet ni gjort och gör, för er människokärlek. Vilken tur att ni finns, och vilken förmån att få arbeta med er!

Detta är ett exempel ur vår verklighet. Det utspelar sig mitt framför våra ögon, år 2022. Det är tyvärr inte ovanligt. Myndigheterna är informerade, men allting går otroligt långsamt. Vi arbetar på, i ovissheten, för vi behövs och Emma har rätt till sin personliga assistans.