Vi måste ha #RimligaVillkor i assistansen!

Vi måste ha #RimligaVillkor i assistansen!
1 september, 2023 Jonas
2 minuters läsning

Hösten är här och med den en viktig tid för den personliga assistansen. Mellan en Försäkringskassa som fortsatt gör det svårt för individen och en schablonersättning som är alldeles, alldeles för låg är det viktigare än någonsin att politiker och stat tar utmaningarna i vår älskade assistans på allvar.

Nya statsbudgeten ska presenteras

Den 20e september ska statsbudgeten presenteras och tillsammans med den blir det även offentligt vad uppräkningen av schablonersättningen kommer bli. Kampanjen #RimligaVillkor kräver att ersättningen höjs med 40 kronor i timmen, cirka 12,5%. En absolut nödvändighet, men knappas ett sannolikt scenario. Förra året var uppräkningen en tiondel av detta, dvs 1,5%. Samtidigt har allting blivit dyrare och de kollektivavtalade lönerna har stigit med 15% sedan 2012. Under samma period har assistansersättningen bara räknats upp med 8,7%. Läs mer om detta och vad Sofie Karlsson, ordförande i IfA, säger om saken genom länk nedan.

Förändringar inom branschen

Inför årsskiftet var branschen försiktigt positiv med anledning av ändringarna i lagen som skulle göra det lättare för bland annat barn att få personlig assistans. Nu ser vi istället att Försäkringskassan på något vis lyckats göra det ännu svårare för barn att få personlig assistans, genom att göra ett dubbelt avdrag för föräldraansvar. Denna utveckling är naturligtvis oacceptabel och vi ser med spänning fram emot någon form av förklaring från försäkringskassan. Läs mer om de dubbla avdragen och vad bland annat Cecilia Blanc på JAG säger om saken genom länk nedan.

Kampanjen #RimligaVillkor

Ta del av kampanjen #RimligaVillkors budskap här nedan. Skriv under listan och skicka med ett par enkla knapptryck ett mail direkt till regeringen. Allas röster är viktiga – ersättningen påverkar alla som själva har eller arbetar inom den personliga assistansen. Utan rimliga villkor kommer personlig assistans försvinna!