Så väljer du en assistansanordnare – Sophie Karlsson, IfA

Så väljer du en assistansanordnare – Sophie Karlsson, IfA
4 september, 2020 Jonas
Sophie Karlsson, IfA
3 minuters läsning

“Även om det är ovanligt finns tyvärr aktörer som inte är ute efter att skapa en bra personlig assistans”

Så inleds Heja Olikas inlägg från den 26e augusti där de bett Sophie Karlsson, ordförande i Intressegruppen för assistansberättigade, tipsa om vad du som assistansanvändare bör fundera på när du väljer assistansanordnare för första gången, eller genomför ett byte från en anordnare till en annan.

Under 15 olika rubriker ställer och besvarar Sophie frågor som ger en god bild av hur viktigt valet av assistansanordnare faktiskt är. Assistansbranschen är stor och trots de senaste årens minskning av antalet aktörer på marknaden finns det en uppsjö av alternativ att välja mellan. Vissa alternativ kommer alltid passa dig som assistansanvändare bättre än andra, helt enkelt för att vi är olika som personer och har olika preferenser. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att inte alla aktörer på marknaden har rätt ingångsvärde – det finns en risk att du väljer ett bolag som inte är ute efter att skapa en bra personlig assistans, precis som Sophie säger i artikeln.

Som assistansanvändare och dessutom ordförande för IfA har Sophie stor erfarenhet av branschen, vilket lyser igenom i artikeln. Vilka krav bör du ställa på din anordnare? Hur jämför man anordnare? Vad behöver du ha koll på när du skriver avtal? Vilka problem är vanliga mellan assistansanvändare och anordnare och händer det att anordnare försöker lura sina användare? Frågorna, och det finns många fler, är relevanta och Sophie förklarar och tipsar om saker som alla assistansanvändare har nytta av.

Bra information som främjar kvalitet i branschen

Denna typ av artikel behövs – den sprider information till assistansanvändare samtidigt som den på ett enkelt och tillgängligt sätt beskriver en komplicerad bransch. Den är även nyttig för oss assistansanordnare då den lyfter frågor som vi alltid behöver ha med oss – vi ska så klart alltid kunna redogöra för vilka vi är och hur vi arbetar, varför man som assistansanvändare ska använda just oss och, inte minst, vara medvetna om och kunna förebygga eventuella fel, missförstånd och konflikter.

Tindra rekommenderar att du som är assistansanvändare eller har en annan form av intresse för personlig assistans tar del av den ursprungliga artikeln genom länkarna nedan.

Lär dig mer om personlig assistans

Den ursprungliga artikeln hittar du här. Heja Olika är en hemsida som skapar och sprider innehåll med fokus på bland annat personlig assistans.

IfA – Intressegruppen för Assistansberättigade – är en organisation vars ändamål är att bland annat arbeta för och utveckla rättigheten till personlig assistans för personer med funktionsnedsättning. Du hittar deras hemsida här.